2008 - psychorehabilitační kurz v Březejci 2008 FOTOGALERIE

1. ledna 2008


              Psychorehabilitační kurz v Březejci 2008

 

Ve dnech 29.5.2008 až 1.6.2008 proběhl již třetí psychorehabilitační kurz v překrásném dětském středisku v Březejci u Velkého Meziříčí, na kterém se spolu setkávaly rodiny s beruškami s Rettovým syndromem. Nutno podotknout, že ten úplně první, kterého jsme se účastnili nepořádalo o.s. RETT COMMUNITY, ale nechali jsme se inspirovat a  uspořádali jsme svůj vlastní psychorehabilitační kurz pro rodiny našeho sdružení  v roce 2007 a letos, tedy 2008, jsme velice úspěšnou a přínosnou akci zopakovali. Dá se říci, že každý rok přináší něco nového. Organizátorům přináší nové podněty a požadavky, což znamená, že se učíme, a věřím, že i další psychorehabilitační kurz bude opět  trochu jiný a  pro jeho účastníky opět zajímavý.

Popisovat tuto akci můžeme z mnoha úhlů pohledu a vždy to bude jen subjektivní posudek. Proto se budu snažit všem, kdo s námi loni ani letos nebyli v kostce přiblížit cíl a obsah takového podniku a posléze si dovolím doplnit pro představu ostatních úhlů pohledu krátké názory a hodnocení rodičů a asistentů, kteří se kurzu účastnili.

Proč právě dětské středisko Březejc? Jde o to, že psychoreabilitace je nejúčinnější pro účastníky, probíhá-li mimo jejich standardní bydliště a pokud možno v krásném prostředí, které dokáže svým půvabem již samo léčit..:o)) Dětské středisko v Březejci je naprosto jedinečný areál, plný života a dětské radosti. Je zasazený v překrásném prostředí uprostřed lesů, obklopený navíc krásnými rybníky. Jedním slovem "pohádka" a proto právě Březejc.

Aby dopad rehabilitace na duši  mohl být dostatečný a pozorovatelný, je potřeba rodinám  nabídnout také zajímavý program a zároveň odlehčení ve formě asistentské pomoci s péčí o děti.  Podotýkám, že pro všechny ratolesti v rodině, protože my provozujeme rodinný psychorehabilitační kurz, což znamená, že se jej má účastnit celá rodina. Pro všechny zúčastněné může být pobyt  i jakýmsi návodem či nábojem, jak dál a jak správně zvládat rozdíly mezi zdravými a nemocnými členy rodiny. Určité integrační důsledky na takovéto akci jistě můžeme pozorovat.

Psychoreahilitační kurz není dovolená, to je potřeba si uvědomit. Je to forma pomoci handikapovaným rodinám. Mě osobně velice těší fakt, že se,  i přes dobrovolnou účast na jednotlivých přednáškách a workshopech,  stalo u našich rodin pravidlem, že využívají všechny nabízené části programu a nesnaží se nijak separovat od ostatních. Sounáležitost, pomoc a podpora, uznání a ohleduplnost jsou stavebními kameny komunity, která se na psychorehabilitačním kurzu v Březejci vytvořila prakticky ihned od začátku. Všichni svorně střídavě dohlíželi na všechny děti, nikoliv jen na své vlastní, což v konečném důsledku znamenalo pro všechny pohodlí a požitek z pobytu.

Vzhledem k tomu, že jsme takovéto kurzy začlenili mezi hlavní body činnosti sdružení RETT COMMUNITY, snažíme se je rodinám přichystat skutečně co nejpřijatelnější,  i vzhledem k finanční náročnosti. Sdružení v průběhu roku shromažďuje finanční prostředky a jejich částí financuje větší podíl nákladů na celou akci. Dá se tedy říci, že rodinu zatíží finančně účast na takovém kurzu skutečně minimálně. Pro příklad uvedu letošní cenu pobytu včetně plné penze (5 jídel/den), odlehčovací služby, programu a dalších doplňků na dospělého za celý 3 denní pobyt.,  Cena pobytu činí 633,- Kč. Ceny za děti se odvíjely podle věku. Věříme, že i přes očekávané zdražování dokážeme udržet nabídku psychorehabilitačního kurzu pro naše rodiny v podobné kategorii a tedy si s námi příští rok bude moci dovolit jet zase více rodin. A to je náš cíl.

Každý si o tomto našem projektu jistě může udělat svůj vlastní názor a právě proto, že jsme efektivitou psychorehabilitačního kurzu přesvědčeni, chceme v tomto snažení do budoucna jednoznačně pokračovat a pomáhat tak stále většímu množství lidí.

Děkujeme na tomto místě všem, co se jakkoliv podíleli na organizaci kurzu, a všem lektorům a terapeutům, kteří se s cílem pomoci potřebným se zúčastnili kurzu pracovně, a to bez nároku na jakýkoliv honorář.

 

 

Valná hromada

Součástí tohoto psychorehabilitačního kurzu byla letos také valná hromada sdružení, kde jsme předkládali členům sdružení výroční zprávu, rozpočet uplynulého období a plán na další roky. Následně jsme předložili návrh na změnu oficiálních stanov sdružení a tyto jsme také ve valné hromadě přijali. Zvolila se nová rada sdružení a v duchu nových stanov také nový orgán sdružení , tedy kontrolní komise.

Děkujeme všem přítomným členům sdružení, že si udělali čas na tuto důležitou schůzi.

 

 

Křest knihy

Aby toho nebylo málo, tak jsme na tomto kurzu stihli ještě pokřťít naší knihu "Rettův syndrom a jak dál..." za kterou patří díky především paní Lejdarové a jejímu synovi, kteří knihu přelořili do češtiny a zorganizovali potřebné sekce do srozumitelného průvodce.

O této knize se toho dá říci mnohem více, takže jí věnujeme samostatnou stránku, kterou zveřejníme do konce června 2009.

 

 

Dojmy a zážitky z pobytu v Březejci 29.5.-1.6.2008

Pekovi

Setkání s ostatními rodinami a jejich postiženými holčičkami bereme jako nejdůležitější moment, či náš cíl (jsme rádi, že se podařilo získat do našich řad 2 nové rodiny) a hlavně díky organizaci i tak „krátkého" pobytu se podařilo Radě sdružení realizovat zajímavé a důležité přednášky, uspořádat Valnou hromadu (i se změnou stanov), pokřtít NAŠI knihu, absolvovat krásné odpoledne při hledání Ferdy mravence ukončené opékáním buřtů, to vše ještě umocněné každovečerní ergoterapií rodičů při výrobě krásných věcí pro sdružení na prodej. (Takhle dlouhé souvětí jsem už dlouho nenapsal).

Zajímavé je, že doba nočního odpočinku (pro rodiče)byla poloviční jak doma, tak jsme se cítili ráno i přes den odpočatí a ve skvělé psychické pohodě.

Ještě jednou děkujeme za zorganizování Březejce

a těšíme se na další akce organizované staronovou Radou sdružení Rett Community o.s.

Jirka a Lída Pekovi s Evčou

 

Volné reakce účastníků pobytového kurzu převzaté z diskuze na titulní stránce našeho webu:

 

Bohačikovi: Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se podíleli na organizaci pobytu pro naše holčičky i rodiče na Březejci. Manžel byl mocrád, že s námi jel a mohl tu atmosféru zažít. Babička a děda Boháčikovi

BOUSOVI: Děkujeme všem kdo se starali o pobyt v Březejci a za knihu. Bylo to krátké a velice milé. Nashledanou příště! Ještě jednou díky a hodně štěstí, trpělivosti a lásky do dalších dní.

Kristýna: Děkuji za super strávený čas s Vámi a s Vašimi úžasnými holčinami na pobytu v Březejci!!! Těším se za rok naviděnou!

Koziskovi: Tahle akce v nas zanechala spoustu pozitivnich dojmu, kontaktu, odhodlani a sil do dalsiho zivota s RS. Vcera vecer jsem jeste precetl prakticky celou knizku. Jeste se dokopeme napsat profil Kacenky a umistit ho na web. Uz se moc tesime na pristi rok

Milan Horčic: Letošní psychorehabilitační kurz v Březejci se skutečně vydařil minimálně stejně dobře, jako vloni. Nejhorší na něm bylo loučení se všemi přáteli. Těší mne všechny pozitivní ohlasy a hlavně věřím, že se nám bude i nadále dařit organizovat tak skvělé podniky, jako byl tento. Všem vám přeji mnoho sil a štěstí... 

Pekovi: Rádi bychom taky moc poděkovali za setkání v Březejci, byl to krásný dárek pro naše Berušky ke Dni dětí, ale i pro nás rodiče. Díky Milane, Rendo... 

Dolejští: Chceme ještě jednou poděkovat za úžasné setkání na psychorehabilitačním pobytu v Březejci, bylo to příjemné a rádi by jsme se s Váma se všema zase někdy potkali. Děkuje