2008 - 9. Veltrh neziskových organizací, 10.6.2008, Malé náměstí, Praha

1. ledna 2008

 

Zašla jsem jako vyslanec Rett community, o.s. na 9. Veletrh neziskových organizací pořádaný nadací Forum 2000 v úterý 10. června 2008 na New York University in Prague a v Polském institutu. Heslo tohoto veletrhu je: „Pomáhat nemusí nikdo, ale někdo chce".

 

Během veletrhu probíhal bohatý doprovodný program

9.00 - 10.00 (a v průběhu všech přestávek), Kavárna v Richtrově domě, NYU - PowerPointové prezentace neziskových organizací

 

10.00 - 10.30, Kavárna v Richtrově domě, NYU - Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe ("CEE Trust") a jeho aktivity

CEE Trust je americká nadace, která od roku 2001 podporuje dlouhodobý a udržitelný rozvoj občanské společnosti, jež je nezbytnou součástí demokracie ve střední a východní Evropě. Nadace působí v sedmi zemích střední a východní Evropy, kromě Visegrádské čtyřky je to Bulharsko, Rumunsko a Slovinsko. Cílem setkání je prezentovat nadaci a její aktivity v České republice a jiných zemích regionu. V rámci setkání budou představeny priority CEE Trustu na další období a dále příklady dobré praxe ze zemí regionu podpořené nadací CEE Trust.

Debata je spolupořádaná nadací CEE Trust.

 

11.00 - 12.30, Kavárna v Richtrově domě, NYU - Mají firmy odpovědnost za využívání dětské práce?

Více než 200 milionů dětí po celém světě nemá možnost chodit do školy a místo toho pracuje v domácnosti, na poli, v dole či v továrně. Zajímá vás, zda nesklidily bavlnu na vaše tričko nebo neutkaly váš koberec? O tom, co mohou obchodní společnosti dělat, aby zabránily zaměstnávání dětí ve svých firmách či u svých dodavatelů, budou diskutovat zástupci firem, odborníci věnující se společenské odpovědnosti firem a představitelé kampaně Stop dětské práci.

Debata je spolupořádaná společností Člověk v tísni.
Patronem debaty jsou Taipei Economic and Cultural Office in Prague a British Embassy in Prague.

13.00 - 14.00, Kavárna v Richtrově domě, NYU - Fotbalem k rozvoji

Krátký happening seznamující návštěvníky s provázaností dobrovolnictví a rozvojové problematiky. Kromě představení projektu organizace INEX-SDA „Fotbal pro rozvoj" a promítání stejnojmenného dokumentárního filmu, budou mít návštěvníci možnost vidět, jak se plete fotbalový míč nebo si uplést svůj vlastní.

Debata je spolupořádaná organizací INEX-SDA.

 

13.00 - 14.30, Polský institut, Malé náměstí 1 - Neziskovky a (ne)dostupnost právní pomoci v ČR

Debata představí současný stav dostupnosti právní pomoci v České republice a bude se zabývat rolí a potenciálem neziskových organizací při jejím zprostředkování. Problematiku uvede Vítězslav Dohnal, ředitel Public Interest Lawyers Association. Následně budou představeny konkrétní oblasti právní pomoci, ve kterých české neziskové organizace působí, např. širší pojetí lidských práv, azylové právo, domácí násilí atd.

 

14.30 - 16.00, kavárna v Richtrově domě, NYU - Lidé pro města, města pro lidi

Neformální diskuse se bude zabývat rolí a různými přístupy občanských iniciativ a sdružení při zlepšování kvality života ve velkoměstech. Pokusí se srovnat přístupy k inovativnímu městskému plánování zejména v oblastech přírodního prostředí, veřejných služeb, dopravy a společensko-kulturního kapitálu v Praze a Vídni. Může být jedním z řešení dopravní situace kromě podpory veřejné dopravy a rozvoje cyklostezek i vytvoření tzv. CyberCity, kde se dá téměř vše zařídit online?

Patronem debaty je společnost COMPRESS.

 

14.45 - 16.15, Polský institut - Dámy v neziskovém sektoru

Debata se bude zabývat současným postavením žen v neziskových organizacích. Připomene úspěšné příklady zapojení známých osobností do konkrétních projektů, zároveň však upozorní na problémy, na které ženy při aktivitách ve třetím sektoru narážejí. Pokusí se také navrhnout jejich možná řešení. Diskuse k těmto tématům se zúčastní socioložky, představitelky významných neziskových organizací, političky a známé osobnosti, které svými aktivitami neziskový sektor dlouhodobě podporují.

16.30 - 18.00, Kavárna v Richtrově domě, NYU - PR v neziskovém sektoru

PR v neziskovém sektoru je specifickou oblastí, které je potřebné věnovat zvláštní pozornost. Debata za účasti známé osobnosti a odborníků na teorii i praxi se bude zabývat problémy, kterým neziskové organizace v souvislosti s PR čelí, pokusí se nastínit základy jeho tvorby a dotkne se témat jako například využití známých osobností jako patronů rozličných organizací a kampaní v neziskovém sektoru.

16.30 - 18.00, Polský institut - Dialog s Čínou - hledání možných cest

Jak můžeme vést dialog se současnou Čínou? Klíčovým tématem diskuse bude role politických a ekonomických zkušeností a vazeb v posilování dialogu a spolupráce na mezilidské úrovni. Diskutující se budou zabývat i tím, jestli lze podporou aktivit neziskových organizací, univerzit a kulturních iniciativ zvýšit efektivitu dialogu na politické a ekonomické úrovni. Mohou nedávné úspěchy čínských neziskových organizací aktivních v oblasti ochrany životního prostředí pozitivně ovlivnit ustavení neziskového sektoru evropského typu?

Patronem debaty je týdeník RESPEKT, hlavní mediální partner Veletrhu.

 

Co mě zaujalo:

Na veletrhu bylo několik různorodých sekcí neziskových organizací:

1.      Dobročinnost a dobrovolnictví ( humanitární pomoc )

2.      Výchova, vzdělávání a výzkum

3.      Kultura, umění a komunikace

4.      Sociální služby a zdraví

5.      Právo a obhajoba zájmů

 

Já jsem se samozřejmě především orientovala na sociální služby a zdraví.

Z prezentovaných společností jsem vybrala následující:

 

Pohoda - společnost pro normální život lidí s postižením

Hálkova 1612/1, Praha 2, 120 00, tel. 294 202 022

Mgr. Kateřina Ličková - kontakty s veřejností, mobil 777 913 484, katerina.lickova@pohoda-help.cz

Pohoda je občanské sdružení založené v roce 1998. Podporuje kvalitní život dospělých lidí s mentálním a kombinovaným postižením. Poskytuje sociální služby, které jim umožňují žít rovnoprávně s většinou zdravých lidí. Patří k nim čtyři chráněná bydlení, denní stacionář a centrum osobní asistence, nabízející také odlehčovací služby pro příbuzné, kteří trvale pečují o člověka s postižením. (Dle informací mají působnost především v Praze)

Motýlek - Sdružení na pomoc dětem s handicapy www.motylek.org

Vlčkova 1067, Praha 14, 198 00

motylek@motylek.org , tel. 281 912 081, 775 964 765, 724 146 486

Usilujeme o to, aby děti se zdravotním postižením mohly vyrůstat ve své rodině a v dospělosti žily samostatně nebo potřebovaly co možná nejmenší podporu svého okolí. Umožňujeme jim trávit čas s ostatními dětmi, dáváme jim příležitost rozvíjet své zájmy a dovednosti. Nabízíme: integrované herny, muzikoterapii, logopedii, canisterapii, cvičení, plavání, keramiku, hlídání dětí a programy pro rodiče. Dalšími projekty jsou Nízkoprahový klub pro sociálně ohrožené děti a Mateřské centrum.

CAAK - Centrum pro augmentativní a alternativní komunikaci

Tolstého 5, Praha 10, 101 00

Mgr. Lucie Laudová - mobil 604 459 699, caak@braillnet.cz , www.alternativnikomunikace.cz

Jinak: tel 222 51 99 26, 222 51 82 80, 604 610 291 (odborné soc. poradenství)

SAAK (CAAK) se zabývá problematikou osob, které mají v důsledku zdravotního postižení problémy s verbální komunikací. Využíváme různé formy náhradní komunikace pomocí předmětů, fotografií, písma, symbolů, pomůcek s hlasovým výstupem a počítačů se speciálním software.

Alfa Human Service - Občanské sdružení pro podporu pečujících osob s dětmi se zdravotním postižením

Biskupcova 84, Praha 3, 130 00

Tel: 242 441 486, www. alfabet.cz , vzdelavani@alfabet.cz

Alfa Human Service se zabývá tvorbou informačních materiálů pro rodiče dětí se zdravotním postižením a pečující odborníky. Tyto informační materiály je možno nalézt na webových stránkách. Pořádáme odborné semináře a konference s tématikou „informační technologie a děti se zdravotním postižením", uskutečňujeme pobytové akce pro rodiny s dětmi se ZP. Nabízíme také vzdělávací počítačové kurzy a kurzy pro další vzdělávání sociálních pracovníků.

Máme otevřeno?, o.s.

Hradešínská 47, Praha 10, 101 00

Tel: 222 511 216 www.mameotevreno.cz vstupte@mameotevreno.cz

Podporujeme lidi se speciálními potřebami - převážně s mentálním postižením a autismem - v obhajobě jejich práv, uplatnění na trhu práce a volnočasových aktivitách. Usilujeme o rozvoj dobrovolnictví a oslovujeme společnost tak, aby co nejvíce z nás „mělo otevřeno". Nabízíme 2 pracovně-tréninkové programy a 5 integračních programů včetně Informačního a poradenského centra a serveru www.dobromysl.cz . Provozujeme kavárnu Vesmírna. Pořádáme kulturní a osvětové aktivity.

 

Sdružení pro komplexní péči pro DMO - Středisko ucelené rehabilitace při DMO

Klimentská 9, Praha 1, 110 00

Martina Kárová, Tel: 222 310 803 www.dmoinfo.cz karova@dmoinfo.cz

Posláním SDMO jako o.s. s humanitárním zaměřením je zlepšování kvality života lidí s dětskou mozkovou obrnou a jejich rodin bez rozdílu věku. Činnost SDMO spočívá v poskytování aktivizačních služeb sociální, psychologické a zdravotní povahy, jež jsou určeny dětem, mládeži a dospělým s DMO, a dále ve specializované rané péči pro rodiny s dětmi s centrální koordinační poruchou hybnosti a s dětskou mozkovou obrnou.

 

Myslím si, že bychom se mohli zúčastnit jako občanské sdružení příštího, jubilejního ročníku.

 

Renée Lavecká